FANDOM


1.2.15 Consideram ca la emiterea semnalului avioanele se aflau la distanta $ D $.

Atunci sunetul ajunge la al doilea avion dupa:

$ t_1=\frac{D}{v+c} $

In acest timp distanta dintre avioane a devenit

$ D-2vt_1=D(1-\frac{2v}{v+c}) $

Sonorul va ajunge inapoi la primul avion dupa:

$ t_2=\frac{D(1-\frac{2v}{v+c}}{v+c} $

$ t_1+t_2=T=>T=\frac{D(1-\frac{2v}{v+c}}{v+c}+\frac{D}{v+c}=>T*(v+c)=D(2-\frac{2v}{v+c}) $

De aici aflam pe $ D $

$ D=\frac{T*(v+c)}{2-\frac{2v}{v+c}}=\frac{T*(v+c)^2}{2(v+c)-2v}=\frac{T*(v+c)^2}{2c} $

Pentru a afla distanta $ d $ la momentul receptionarii semnalului, scadem $ 2Tv $

$ d=D-2vT=\frac{T*(v+c)^2-4vT}{2c}=\frac{T*(c-v)^2}{2c}=4000m $

Trebuia intai transformata viteza avioanelor in m/s, astfel dand $ v=140m/s $



Inapoi la Problema